s
s
Sections
Sections
Subscribe

Location: 819 Donahue St., Santa Rosa

Owner: city of Santa Rosa

Design: project -- TLCD Architecture, Santa Rosa; landscape -- Resource Design, Santa Rosa; kitchen -- Ballinger Restaurant Design, Sebastopol; audio-visual -- CM Salter Associates, San Francisco

Engineering: structural -- MKM and Associates, Santa Rosa; electrical and mechanical -- Winzler and Kelly, Santa Rosa; acoustical -- Illingworth & Rodkin, Petaluma; civil -- Bedford/Associates, Rohnert Park; survey -- O’Dell Engineering, Modesto

Contractors and vendors: general -- GCCI, Santa Rosa; general engineering -- Northwest General Engineering, Santa Rosa; landscape -- RMT Landscape, Oakland; concrete -- JR Concrete, Sacramento; structural steel -- The Welding Shop, Healdsburg; plastic paneling -- Universal Plastics, Sacramento; insulation -- Coast Building Products, Santa Rosa; wood flooring -- HY Floor & Gameline Painting, San Carlos; acoustical shaping -- MBI Product Inc., Elyria, Ohio; painting -- DV Pro Painting, Windsor; lead paint handling -- JS Company, San Rafael; wood shingles -- Alton & Company, Santa Rosa; doors and hardware -- Santa Rosa Hardware, Santa Rosa; glazing -- Redhawk Glass, Cotati; wallboard -- Northern Pacific Drywall, Santa Rosa; tile -- Dennett Tile, Santa Rosa; foodservice equipment -- Fremont Restaurant Supply, Discovery Bay; drapes -- Drapery Concepts, Rohnert Park; restrooms -- JH Construction, Vacaville; audio-visual -- Coda Technology Group, Petaluma; fire supression, Karuza Plumbing, Santa Rosa; hydraulic elevator -- Schindler Elevator, San Leandro; plumbing -- Azevedo Plumbing, Santa Rosa; radiant heating -- CBS Plumbing & Heating, Santa Rosa; electrical -- Joe Lunardi Electric, Santa Rosa; wood window treatment -- Far West Restoration, Santa Rosa; ceiling fan -- Big Ass Fans, Lexington, Ky.; parking striping -- Stripe N’ Seal, Santa Rosa

Cost: $2.5 million

SANTA ROSA -- Since the $2.5 million adaptive-reuse painstaking transformation a 120-year-old historic horse stable into a high-tech community center was completed in March, DeTurk Round Barn in west Santa Rosa has accommodated weddings and receptions, birthday parties, business and group meetings, workshops and special events almost once a week, and a number of holiday parties are lined up through the end of this year.

"First and foremost, we were able to restore and preserve the building and turn it into a usable building for the community to enjoy," said Rich Hovden, park planning development manager for the city of Santa Rosa.

Commissioned by Isaac DeTurk in 1891, the structure is one of the state’s last true round barns. State and national historical registrations dictated little could be done with the exterior.

And the community made it clear they didn’t want new outbuildings in the surrounding park for a catering kitchen, restrooms and storage. So all those functions had to be designed to fit inside the 68.5-foot-diameter building while leaving 7,500 square feet of banquet and meeting space on the main floor and mezzanine, according to TLCD Architecture, the architect on the project. 

“We could have gone ultramodern or we could have researched 1891 fixtures, but we went in between,” said TLCD project architect Kevin Teel.

Interior framing was left exposed. Because of that, Lunardi Electric consulted with TLCD on the installation of conduits and boxes to blend in when painted. Contractors also had to adjust common methods to work with framing that was often neither square nor plumb.

The building has a high-tech audio-visual system that uses software and three projectors display undistorted, seamless video on a curved 18-foot-wide screen integrated into the mezzanine. The city originally wanted a 360-degree screen, but the 18 projectors required would have blown the project budget, according to TLCD.

Sound-absorbing panels in the roof supports as well as wall curtains help control reverberations inherent in a round structure with a conical ceiling.

To moderate temperatures in the uninsulated, slightly drafty space, a large ceiling fan and radiant heating were installed. In hot months, a 24-foot-diameter ceiling fan moves up to 330,000 cubic feet of air per hour down through the mezzanine middle opening and back up around spaces between mezzanine and the exterior walls. A steel fan support structure was necessary to avoid having to upgrade the whole building to modern codes.

To take the edge off winter or morning chill, piping embedded in the top 2 inches of the 11- to 13-inch-thick concrete slab circulate hot water. Heat radiates through the reclaimed oak flooring, made from Asian shipping containers.

In another example of reuse, original redwood posts and beams that had to be replaced for seismic strength were milled into paneling for the stairwells, and more of the reclaimed oak was installed vertically around the elevator shaft.

To install the post-tension concrete slab and its components as well as repairing dry rotted bottom portions of the exterior walls, the whole barn was hoisted. A concrete hardscape perimeter now allows rainwater to flow off the gutterless roof as before without splashing rot-fostering mud on the walls.